zaterdag 7 januari 2012

Stormachtige tijden

Drieteenmeeuw, Black-legged Kittiwake - Scheveningen

De laatste dagen staat er een harde wind langs de kust. In Groningen en Friesland zijn er zelfs hele dorpen geëvacueerd door de hoge waterstand. Veel zeevogels worden door de storm naar de kust geblazen. Dat maakt het vogelen langs de kust nog leuker. Zo fourageerde er gister honderden meeuwen langs de Brouwersdam. Veelal Zilvermeeuwen, Kokmeeuwen en Grote Mantelmeeuwen. Maar ook een enkele Drieteenmeeuw en Dwergmeeuw. Bij de Spuisluizen zat ook een adulte Jan-van-gent. Wat zijn het toch een prachtige vogels. Helaas maakte dit exemplaar een niet al te fitte indruk. Vanochtend zag ik op waarneming dat de vogel de nacht niet heeft overleefd.

Grote Mantelmeeuw, Greater Black-backed Gull

Bij Stellendam werden we hartelijk ontvangen door de 1e winter Kleine Burgemeester (Iceland gull), die bij aankomst meteen boven de auto kwam zweven. De Burgemeester had een vaste route door de haven heen en was daarom leuk te fotograferen.




Kleine Burgemeester, Iceland Gull

Vanmiddag ben ik samen met Amy naar Scheveningen geweest. Veel zon en een harde wind vanuit zee beloofde veel goeds.
Op het noorderhavenhoofd was het erg druk met fotografen, vogelaars en mensen die lekker kwamen uitwaaien. Golf voor golf sloeg over het havenhoofd en verraste af en toe een onoplettende voorbijganger. Langs het havenhoofd hingen veel meeuwen. Hoofdzakelijk Drieteenmeeuwen en Kokmeeuwen met daartussen zo'n 18 Dwergmeeuwtjes.



Drieteenmeeuw, Black-legged Kittiwake

Terug lopend naar de scooter zat er aan beide kanten van het havenhoofd een Rosse Franjepoot (Red Phalarope) te fourageren. Even later werd ik er op gewezen dat er bij de haveningang twee Jan-van-genten zouden dobberen. Deze trokken zich nergens wat van aan en dreven langzaam de haven binnen. Gelukkig leken deze in een betere conditie dan de vogel gister bij de Brouwersdam.

Rosse Franjepoot, Red Phalarope


Jan-van-gent, Northern Gannet

Geen opmerkingen: